Supertips voor Google Reverse Image Search
15 april 2022
Supertips voor Google Performance Max Campagnes
20 augustus 2022
Toon alles

Supertips voor Google Analytics 4 ofwel GA4

Het einde van Google Analytics Universal
Google heeft onlangs aangekondigd dat het Universal Analytics op 1 juli 2023 zal beëindigen. Dat is de versie van Google Analytics die tussen 2005 en nu is ingesteld en waarschijnlijk de versie die je nu op jouw website gebruikt. Deze versie moet je nu vervangen door een nieuwe versie van Google Analytics GA4. Je kunt geen gegevens vanuit de oude versie exporteren, dus je moet handmatig migreren naar GA4 en al je tags en rapportagens opnieuw instellen.

Wat is Google Analytics eigenlijk en waarom zou ik me er druk om maken?
Google Analytics is een gratis service van Google die website of app statistieken vastlegt en organiseert, om je te helpen bij het analyseren van websiteprestaties, klanten en digitale marketing inspanningen. De inzichten die je via Google Analytics verkrijgt, zijn buitengewoon krachtig. Je kunt Google Analytics data gebruiken om prestaties te analyseren, promotie te verbeteren of het gebruik van je website te optimaliseren.

Heb ik Google Analytics op mijn website?
Laten we eerst even bekijken of dit onderwerp relevant voor je is. Het is eenvoudig te controleren of je Google Analytics op jouw website gebruikt (Universal of GA4):
– Ga naar de website BuiltWith: https://builtwith.com/
– Voer jouw websiteadres in > klik op Lookup
– Kijk op het eerste tabblad “Technology Profile” en bekijk of je Google Analytics in de lijst hebt staan.
Als je dit niet ziet dan hoef je niets te doen en is migreren niet noodzakelijk. Wel zou ik je aanraden een nieuw Google Analytics GA4 account aan te maken om statistieken in de toekomst bij te houden.

Gebruik je Universal Analytics of GA4?
Je hebt ofwel Google Universal Analytics of Google Analytics 4 of misschien wel beide versies. Als je Google Analytics 4 gebruikt dan hoef je verder geen wijzigingen aan te brengen. Als je Universal Analytics gebruikt op je website, lees dan verder om erachter te komen hoe je kunt upgraden naar GA4.

Hoe upgrade ik van Universal Analytics naar GA4?
Het upgrade proces bestaat uit twee delen:
1. Een GA4 property toevoegen aan je Google Analytics account
2. De tracking code toevoegen aan je website.
Beide kunnen eenvoudig in een paar minuten worden uitgevoerd, maar de tijd hangt wel af van de instellingen en tags die zijn geïnstalleerd op de Google Analytics Universal versie.

Raak ik mijn historische statistieken van Google Analytics kwijt?
Nee, deze wijziging zorgt er alleen voor dat Universal Analytics vanaf juli 2023 geen nieuwe gegevens meer bijhoudt. Alle historische gegevens van de statistieken blijven dus behouden. Voor het bijhouden van nieuwe gegevens is een nieuwe GA4 property vereist en het is dus van belang dit op korte termijn te installeren om zo vergelijkingen te kunnen maken met betrekking tot de prestaties van de website.

Hoe krijg ik toegang tot mijn Google Analytics-account?
Alleen gemachtigde e-mailadressen hebben toegang tot je GA-gegevens (Universal of GA4). Heb je geen toegang tot je Google Analytics account probeer dan het volgende stappen:
1. Neem contact op met het bedrijf dat je website heeft gebouwd en vraag toegang. Zij kunnen toegang me je delen als ze zelf toegang hebben.
2. Probeer je aan te melden bij Google Analytics (http://analytics.google.com) met een aan Google gekoppeld e-mailadres. Als je de inloggegevens niet meer weet dan kun je klikken op ‘E-mailadres vergeten’ of ‘Wachtwoord vergeten’.

Hulp nodig bij de installatie van Google Analytics?
Neem dan contact op met mij voor hulp bij de migratie, het instellen van Google Analytics 4 of het analyseren van je statistieken.

google.com, pub-8958212103084489, DIRECT, f08c47fec0942fa0