Supertips voor Google Ads
19 oktober 2020
Supertips voor Google en je privacy
18 december 2020
Toon alles

Supertips voor Google Arts & Culture

supertips google arts and culture

Google: kunst aan je voeten
Altijd al een museum willen bezoeken dat niet naast de deur ligt? Ga je er, in coronatijd, liever niet op uit? Wil je meer – of gewoon ‘iets’ – weten over een kunstenaar of een kunstwerk? Misschien wil je je kind, aan de hand van een pinguïn, kennis laten maken met kunst? Tegenwoordig kan dat vanuit je luie- of de kinderstoel! Het enige dat je nodig hebt, is een mobiele telefoon of een tablet. O, met de pc kom je ook een heel eind!

Deze maand aandacht voor een andere kant van Google. Ik heb het dit keer niet over Ads maar over Artwork! Niet over manieren om de aandacht op jouw product of dienst te vestigen, maar juist om jouw bedrijf even te vergeten en te genieten van kunst en cultuur. Als je thuis even ‘uitgezoomd’ bent, als je je digitale collega even wilt verruilen voor Rembrandt, Frida Kahlo, Keith Haring of als je wilt kijken naar, zoals Google het noemt: Kunst vanuit alle hoeken! En die hoeken zijn heel divers: maak kennis met een Titanosaurus, bezoek het Sydney Opera House, volg een rondleiding door het Hubble Control Center of ervaar een avondje in de Opera van Parijs – óp het toneel in 360° – om er maar een paar te noemen!

Google Art & Culture kunst aan je voeten

Welkom in Googles World of Art
Ik heb het over Google Arts & Culture. Maar wat is dat eigenlijk? Zoals Google het zelf omschrijft: een initiatief zonder winstoogmerk. We werken samen met culturele instellingen en kunstenaars over de hele wereld. Samen is het onze missie om de kunst en cultuur van de wereld te behouden en online te brengen, zodat deze voor iedereen en overal toegankelijk is. (https://about.artsandculture.google.com/)

“That’s interesting!”
Google Arts & Culture is ontstaan uit het 20%-initiatief van Google. Werknemers worden hierbij aangemoedigd om twintig procent van hun werktijd te besteden aan innovatieve projecten die ze interessant vinden. Bestaande technieken, denk aan Street View en Picasa, heeft een kleine groep werknemers aan het denken gezet hoe zij museumkunstwerken toegankelijk kunnen maken voor een breed publiek. Google vond het een prachtig idee dat perfect past bij de missie van het bedrijf: “om alle informatie van de wereld te ordenen en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken”.

Halverwege 2009 schakelde Google curatoren van talrijke musea in om zich in te zetten voor het project. Op 1 februari 2011 werd het Arts & Culture-platform gelanceerd met bijdragen van de Tate Gallery – Londen, het Metropolitan Museum of Art – New York City en de Uffizi – Florence. In 2012 werd het project uitgebreid met 34.000 kunstwerken van 151 musea uit veertig landen! Inmiddels zijn partners van Google Arts & Culture:

Google arts culture

Voor een volledig overzicht: https://artsandculture.google.com/partner

Indoor Street View
Om Arts & Culture tot z’n recht te laten komen, gebruikt Google een indoorversie van Street View. Met speciale apparatuur (Rodeon VR Head-series) kunnen hoge resolutie foto’s worden gemaakt. Met Google Street View-software en GPS-gegevens worden de afbeeldingen naadloos samengevoegd en gekoppeld aan de plattegrond van het museum. Via de gebruikersinterface kunnen sitebezoekers met Google Street View virtueel door galerijen lopen. Picasa, dat een microscoopweergave biedt, maakt het mogelijk om in te zoomen op afbeeldingen voor meer details dan met het blote oog zichtbaar zijn.

Pinguïn
Google Arts & Culture maakt kunst bereikbaar én toegankelijk. Kunst, in de breedste zin van het woord, vind je terug in de app en op de site https://artsandculture.google.com. Van Rembrandt tot Keith Haring, van Da Vinci tot Banksy, van klassiek tot pop en alles ertussenin, ervoor en erna. Maar wat kun je met de app? Heel erg veel! Bijvoorbeeld:
• virtueel rondlopen door verschillende musea: https://artsandculture.google.com/partner
• informatie vinden over kunstwerken en kunstenaars
• inzoomen op kunstwerken en ze in detail bekijken
Google arts en culture inzoomen
(https://artsandculture.google.com/project/art-camera)
• spelen met kunst en cultuur:

(https://artsandculture.google.com/project/games)
• je eigen foto’s veranderen in kunstwerken
• met Art Projector kunstwerken op ware grootte bekijken
• bekende artiesten je mee laten nemen in Artzoom waar ze vertellen over hun kunst
Google Arts and Culture artzoom
(https://blog.google/outreach-initiatives/arts-culture/art-zoom/)
• de pinguïn volgen

Google Arts and Culture pinguin

Je vindt de zuidpoolvogel hier: https://artsandculture.google.com/project/family-fun (pinguïns komen niet voor op de Noordpool, wél in art galleries van Google 🙂
• en nog veel meer…

Download de app en probeer het uit. Of ga naar https://artsandculture.google.com. Geïnspireerd en ben jij werkzaam in de kunst & cultuursector? Dan kan Google Arts & Culture een welkome aanvulling zijn om A) jouw museum/kunst wereldwijd, digitaal toegankelijk te maken en B) de gehele collectie van jouw museum gratis te laten digitaliseren. En als je benieuwd bent naar de mogelijkheden, kijk dan eens bij Experiments https://experiments.withgoogle.com/experiments.
Googles Art & Culture-team helps partners digitize, manage and publish their collections online, all for free. Find out how to join, and who’s already working with us. https://about.artsandculture.google.com/partners/

Google Arts & Culture is een omvangrijk project van Google. Met schatten aan informatie over kunstenaars, kunstwerken, musea, gebouwen, het universum, dinosauriërs en wat je maar kunt verzinnen over kunst en cultuur. Je kunt je onderdompelen in kunst of kunst op een andere manier benaderen zodat het ook interessant is voor degenen die (nog) geen echt ‘kunsthart’ hebben.

Ik wens je veel plezier met Google Arts & Culture! En als je je weer wilt focussen op Ads, zoekwoorden en klantbenadering, neem dan gerust contact met mij op!

google.com, pub-8958212103084489, DIRECT, f08c47fec0942fa0