Supertips voor Google Discover
20 oktober 2022
Supertips voor veilig internetten met Google Chrome
19 april 2023
Toon alles

Supertips voor Google Bard versus ChatGPT

supertips google bard versus chatgpt

Gaat ChatGPT de Google Zoekmachine vervangen?
De eeuwige strijd tussen Microsoft en Google

Chat GTPWat is ChatGPT van OpenAI?
ChatGPT is een krachtig taalmodel dat is ontwikkeld door OpenAI en de laatste tijd veel in het nieuws is. Het is gebaseerd op Kunstmatige Intelligentie (KI) of Artificiële Intelligentie (AI) en is getraind om miljarden woorden uit het internet te interpreteren. Dit stelt ChatGPT in staat om talen te begrijpen en te genereren, wat het tot een krachtig taalhulpmiddel maakt voor toepassingen zoals automatische tekstgeneratie, chatbots en inmiddels wordt toegepast in de Bing zoekmachine van Microsoft.

Een van de grootste voordelen van ChatGPT is dat het in staat is om snel en nauwkeurig verhalen te op vragen in elke taal. Dit maakt het een interessante optie voor zoekopdrachten op het internet, aangezien het in staat is om snel relevante informatie te vinden en te presenteren. Daarnaast kan ChatGPT kan ook worden gebruikt in chatbots en virtuele assistenten, waardoor het een krachtige tool is voor bedrijven die willen automatiseren van hun customer service. Door ChatGPT te gebruiken, kunnen chatbots snel en nauwkeurig antwoord geven op vragen van klanten, waardoor klanttevredenheid verhoogd wordt en kosten worden bespaard.

Google introduceert chat-robot Bard
Deze online chat-robot, die al door veel studenten gebruikt wordt, kan wellicht de Google zoekmachine in de toekomst gaan vervangen als de primaire zoekmachine, maar ook Google zelf is bezig met het ontwikkelen van een eigen chat-robot met artificiële intelligentie, genaamd “Bard”. De chat-robot “Bard” van Google is gebaseerd op de LaMDA-technologie, die Google twee jaar geleden al had gepresenteerd. Ook deze chat-robot is gebaseerd op artificiële intelligentie (AI) en het maakt gebruik van informatie van het internet om frisse en hoogwaardige antwoorden te bieden.

chatGTP versus BardChatGPT versus Bard 
Welke van de twee chat-robots het meest gebruikt gaat worden hangt af van de resultaten die worden gegenereerd door de chat-robots en bij Google ging dat onlangs al flink de mist in bij de vraag “Wat kan ik mijn 9-jarige vertellen over de ontdekkingen van de James Webb-ruimtetelescoop”. Behalve de juiste antwoorden dat de telescoop bijvoorbeeld superoude sterrenstelsels had gefotografeerd, beweerde “Bard” ook dat de telescoop “de eerste foto’s van een planeet buiten ons eigen zonnestelsel heeft genomen”. Echter, foto’s van dergelijke exoplaneten werden al in 2004 gemaakt door de Very Large Telescope. Beleggers schrokken van deze fout en op Wall Street verloor het bedrijf in een dag bijna 8 procent van zijn waarde. “Bard” moet er dus in de toekomst voor gaan zorgen dat Google marktleider blijft in zoekmachines en zo’n fout antwoord ondermijnt het vertrouwen daarin.

Conclusie
Google is nog steeds de meest populaire zoekmachine en heeft een groot marktaandeel en het is onwaarschijnlijk dat ChatGPT het volledig zal gaan vervangen. Echter, als het gaat om het beantwoorden van specifieke vragen en het bieden van relevante informatie, kan ChatGPT nuttig zijn en mogelijk zelfs concurreren met de zoekmachine van Google op sommige gebieden. Het is nog even belangrijk om op te merken dat zoekmachines zoals Google veel meer bieden dan alleen antwoorden op vragen. Ze hebben geavanceerde algoritmen en tools om webpagina’s te indexeren en te classificeren en bieden gepersonaliseerde zoekresultaten op basis van gebruikersgegevens en zoekgeschiedenis. Dit is iets dat ChatGPT momenteel niet kan en voorlopig alleen artikelen kan genereren.

Deze blog is gegenereerd met de volgende zoekopdracht bij ChatGPT:
Gaat ChatGPT de Google Zoekmachine vervangen?

Wil je meer weten over toepassingen met ChatGPT of Bard? Neem dan contact op.

google.com, pub-8958212103084489, DIRECT, f08c47fec0942fa0