Supertips voor Klantenwerving
20 november 2019
Supertips voor Google Marketing Platform
19 februari 2020
Toon alles

Supertips voor Google Meet & G Suite

CO2-vrij vergaderen met Google Meet
Er is wat te doen over allerhande uitstoot die het milieu bedreigt. Deze maand in het nieuws: ‘De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s die in Europa worden verkocht, is volgens nieuwe Europese regels nog te hoog.’ Maar ik wil het helemaal niet hebben over het milieu. Of misschien toch wel. We kunnen namelijk, als bedrijven en individuen, ook ons steentje bijdragen aan de reductie van die CO2-uitstoot. Laten we, bijvoorbeeld, voor onze meetings met externe partijen, zoals klanten, mobiele collega’s, leveranciers, deskundigen, onderaannemers, sollicitanten enzovoorts, gebruikmaken van de digitale snelweg! Toegegeven, voor de catering zal dat niet lukken, maar voor de rest…

Balans
Je kunt je ook afvragen of we ons wel happy voelen met werk en geld en tijd. Volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid moeten we ons echt de vraag stellen of we gelukkig zijn in ons werk: “de helft van uitval door ziekte wordt nu veroorzaakt door het werk zelf.” De balans tussen werk en privéleven slaat steeds vaker door naar ‘werk’. Dat zorgt voor meer stress en vermoeidheid en beïnvloed uiteindelijk de prestaties! Het blijkt dat een dagje thuiswerken al gelukkiger maakt. Thuiswerk maakt productiever en de digitale snelweg zorgt ervoor dat thuiswerkers ‘met een druk op de knop’ ook bij een overleg kunnen zijn!

Maar goed, milieu en welzijn, wat hebben die te maken met leeberg.nl? Eigenlijk alles! Ik help bedrijven al jaren met vindbaarheid op internet, afstemming van campagnes, welke digitale stappen te zetten en welke juist niet en hoe bereik je je (potentiële) klanten op een snelle, kostenbesparende en positieve manier, zonder ergernissen over het product of bedrijf? Ga ik mij nu ook bemoeien met het welzijn van de collega’s op het werk? Nou, misschien een beetje. Ik wil graag de aandacht richten op de eerdergenoemde digitale snelweg en de mogelijkheden van digitaal vergaderen, overleggen en bespreken.

Waarom video conferencing?
Eigenlijk om waar ik mee begon: CO2-reductie! Maar er zijn meer redenen om, bijvoorbeeld, Google Hangouts Meet te gebruiken:
• overal ter wereld, waar en wanneer je wilt, zonder fileleed en overnachtingen, contact met collega’s, externen, klanten
• daarmee samenhangend: reductie in reis- en verblijfskosten
• direct profiteren van kennis en kunde van collega’s of derden op (wereldwijd) andere locaties
• naast de CO2-reductie een lager brandstofverbruik

Nog steeds wordt er (te) weinig gebruikgemaakt van visueel digitaal contact. Terwijl uit de praktijk positieve ervaringen naar voren komen. Deelnemers blijven beter ‘bij de les’ en er is, mede door de technologische ontwikkelingen, veel meer mogelijk! Videoconferencing is meer dan een verzameling ‘pratende hoofden’ op een scherm. Je kunt eenvoudig documenten delen, video’s en afbeeldingen bekijken of een presentatie houden. Uiteraard valt en staat alles met goede verbindingen. Maar aan de verbreding en versnelling van de digitale infrastructuur wordt hard gewerkt. Denk aan glasvezel en het uitrollen, dit jaar, van 5G. Nog sneller werken, downloaden, gegevens versturen, beeldbellen en videoconferencing. Met 4G kunnen we al goed uit de voeten, maar met 5G maakt het echt niet meer uit waar je zit, als er dekking is, dan neem je probleemloos mobiel deel aan een conference call. Maar dat kan natuurlijk alleen als er voor conferencing goede oplossingen zijn. Nou, die zijn er èn ontwikkelen verder!

Google Hangout Meet in G Suite
Je kent ongetwijfeld Hangouts van Google. De videogesprekken van Hangouts zijn er nog steeds, maar als je met een team werkt en geplande vergaderingen hebt, is Google Hangouts Meet -of gewoon Meet- de app die je kunt gebruiken. Sinds 2017 is de dienst opgesplitst in Hangouts Chat en Hangouts Meet en maakt het onderdeel uit van G Suite: Google’s verzameling zakelijke apps. Voor alle duidelijkheid: er bestaan verschillen tussen de losse apps van Google, bedoeld voor consumenten, en de apps in de zakelijke G Suite. Zo kun je zakelijk in Gmail bijvoorbeeld aangepaste adressen aanmaken (@uwbedrijf) en krijg je twee keer zoveel opslag voor Gmail en Drive. Daarnaast kun je in G Suite real time samenwerken aan tekstdocumenten, presentaties en spreadsheets. En, zoals gezegd, video conferencing met Hangouts Meet.

Account
Om Hangouts Meet te starten is een G Suite-account vereist. De mensen die je uitnodigt hebben genoeg aan een standaardaccount (Gmail-adres). Het maximaal aantal deelnemers aan een meeting, hangt af van het account.

G Suite-versie Aantal deelnemers
G Suite Education 50
G Suite Basic 100
G Suite Business 150
G Suite Enterprise / G Suite Enterprise for Education 250

Voor Hangouts Meet is geen speciale installatie nodig, je kunt eenvoudig gebruikmaken van een ondersteunde webbrowser. Uiteraard voldoet Google’s eigen browser Chrome, maar ook Mozilla Firefox en Apple Safari worden ondersteund. Voor gebruik in Microsoft Internet Explorer 11 dien je de Google Video Support-plug-in te installeren.

Meer
Er zijn meer oplossingen voor video conferencing. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Teams (voorheen Skype voor Bedrijven Online) en Webex van Cisco. Maar ook de wat kleinere spelers zoals: join.me, wherby.com, bluejeans.com en anymeeting.com. Persoonlijk maak ik gebruik van Google Hangouts Meet. Waarom? Omdat ik al gebruikmaak van G Suite. Zeker sinds Google Docs sinds 2019 native Office-bestanden ondersteund – wat voor sommige gebruikers toch een minpunt was – sluit G Suite prima aan bij mijn bedrijfsbehoeften en vormt Hangouts Meet een perfecte aanvulling om mijn klanten op afstand real time, live te voorzien van updates en om de strategie te bespreken!

Hangout with me(et)? Neem vrijblijvend contact met mij op. Ik kom graag langs om uit te leggen dat langskomen straks niet meer nodig is! Ik leg de voordelen uit en denk graag met je mee over een strategie om bedrijfsomzetten te verhogen en kosten te reduceren.

google.com, pub-8958212103084489, DIRECT, f08c47fec0942fa0