Supertips voor Google Google Feed
17 november 2017
11 Supertips voor effectieve conversies op je site of shop
20 februari 2018
Toon alles

Supertips voor veilige deelname aan het verkeer

3 handige apps voor veilige deelname aan het verkeer!

Wie lukt het om niet op je smartphone te kijken, zodra er een bericht binnenkomt tijdens deelname aan het verkeer? In de praktijk is dit lastiger dan je denkt. Je bent toch geneigd om snel even te kijken. De kans is namelijk groot dat je daardoor de aandacht op de weg verliest. Dit kan er zomaar voor zorgen dat je bij een ongeval betrokken raakt en dat is uiteraard niet de bedoeling. Gelukkig zijn er diverse apps te downloaden op je smartphone voor veilige deelname aan het verkeer.

Schokkende cijfers
In oktober 2017 werden er cijfers gepubliceerd door Stichting Incident Management Nederland (SIMN), waaruit bleek dat het aantal verkeersongevallen in de afgelopen 12 maanden fors is toegenomen. In vergelijking met de afgelopen 4 jaar is er zelfs sprake van een toename van maar liefst 27 %. De stichting ziet vooral verband met het toenemend gebruik van smartphones tijdens het autorijden. Sinds 2013 is het aantal ongevallen dus flink toegenomen en daarom is onnodig telefoongebruik een groot risico op meer ongevallen onderweg.

De voor- en nadelen van smartphonegebruik in de auto
Het gebruik van je smartphone in de auto is strafbaar. Je mag een telefoon namelijk niet vasthouden of tussen je hoofd en schouder nek inklemmen. Doe je dat toch, dan riskeer je een boete. Je aandacht moet volledig bij de weg liggen en niet bij je telefoon. Eigenlijk brengt het gebruik van je smartphone in de auto alleen maar nadelen met zich mee, want je brengt jezelf en andere verkeersdeelnemers in gevaar. Dit wordt anders wanneer je je smartphone op de juiste manier gebruikt.

De beste apps voor op je smartphone

auto modus app1. Rij Veilig app – ASR Verzekeringen
Met de Rij Veilig app van ASR Verzekeringen worden binnenkomende Facebook berichtjes en Whatsapp meldingen geblokkeerd. Je wordt dus niet in de verleiding gebracht om op je telefoon te kijken tijdens het autorijden. De app wordt actief wanneer je harder rijdt dan 15 kilometer per uur. Zodra je stilstaat, komen de berichten weer binnen. De app is gratis te downloaden in de Google Playstore.
2. AutoModus – Interpolis
Een andere verzekeraar die een app heeft ontwikkeld, is verzekeraar Interpolis. Wie kent niet het bekende reclamespotje van televisie waarin verkeersdeelnemers worden geconfronteerd met een levensechte situatie die zich heeft voorgedaan in het verkeer met fatale gevolgen. Deze app zorgt ervoor dat je je ogen op de weg houdt in plaats van op je smartphone. Tijdens het rijden krijg je geen meldingen, pushnotificaties en updates. Wel moet je de app voor het rijden aanzetten. Verminder het risico op schade met zo’n 25 procent en download deze app voor je smartphone.
3. In-Traffic Reply – Samsung
Niet alleen verzekeraars hebben een app ontwikkeld voor de smartphone. Samsung heeft eveneens een app op de markt gebracht: In-Traffic Reply. De app wordt geactiveerd als je 10 kilometer of harder rijdt. Je ontvangt berichtjes zodra er telefoontjes of notificaties binnenkomen op je telefoon. Bovendien wordt er een kant-en-klaar bericht naar de afzender verzonden naar een verzender als je aan het autorijden bent. Je kunt de app hier downloaden in de Google Playstore.

Overige tips voor veilig autorijden

1. Kies een goede handsfree set
Bellen en appen tijdens het autorijden is levensgevaarlijk. De aankoop van een handsfree set is daarom een slim idee. Bijna alle nieuwe auto’s beschikken over een bluetooth functie waarmee je je telefoon kunt koppelen. Je kunt echter ook een carkit gebruiken. Wel is het belangrijk om goede oordopjes aan te schaffen, zodat ze tijdens het bellen niet uit je oren vallen.
2. Appen of bellen? Zet je auto stil
Wil je toch appen of bellen onderweg? Dan is het beter om je auto stil te zetten. Zoek een rustige plek, bijvoorbeeld een parkeerplaats en doe wat je wilt doen. Probeer ongelukken en boetes te voorkomen door veilig deel te nemen aan het verkeer.
3. Zet je smartphone uit
Wil je het risico verkleinen om tijdens het autorijden op je smartphone te kijken? Zet je telefoon dan gewoon uit of stop hem in je tas met het geluid uit. Je wordt dan niet in de verleiding gebracht om toch stiekem op je telefoon te kijken.

Zorg dat je goed voorbereid de auto instapt en zet je telefoon uit of maak gebruik van een app om de verkeersveiligheid te bevorderen. Daarmee ben je geen gevaar voor zowel jezelf als andere verkeersdeelnemers.

google.com, pub-8958212103084489, DIRECT, f08c47fec0942fa0