Supertips voor Marketing & Sales
17 januari 2017
Supertips voor Google Drive
17 maart 2017
Toon alles

Supertips voor Google Home

google home

Gaat Google Home alle websites op hun kop zetten?

Google Home is eind 2016 in de Verenigde Staten op de markt verschenen. Deze kleine gadget voor in de huiskamer brengt voor iets meer dan 100 dollar de toekomst een stukje dichterbij. Met Google Home kun je namelijk zoekopdrachten en commando’s met je stem laten uitvoeren. En dat kan wel eens flinke gevolgen hebben voor de vindbaarheid van websites.

Wat is Google Home?
Google Home is simpel gezegd een slimme speaker die reageert op spraakopdrachten. Zoals de naam van dit nieuwe apparaat van Google al aangeeft, is Google Home bedoeld voor gebruik in je woning. Met je stem kun je Google Home commando’s geven. Daarmee kun je bijvoorbeeld zoekopdrachten geven, muziek of films laten afspelen en de verlichting of temperatuur in je huis regelen.

Hoe werkt Google Home?
Het apparaat beschikt over een ingebouwde microfoon. Daarmee kan Google Home horen wat jij voor opdracht geeft of vraag stelt. Je zegt eerst ‘Ok Google’ en geeft vervolgens het gewenste commando door. Vervolgens gaat Google Home voor jou zoeken om je vraag te kunnen beantwoorden of voert het de gewenste opdracht uit. De spraakherkenning van Google Home wordt geregeld door Google Assistent.


Wat is Google Assistant?
Google Assistent is een spraakgestuurde dienst van Google, die je kunt vergelijken met Siri van Apple en Cortana van Microsoft. Met Assistent kun je spraakopdrachten naar Google sturen. Google Assistent leert van jouw opdrachten en zorgt ervoor dat de antwoorden op jouw vragen steeds relevantere informatie bevatten.

Wat kun je met Google Home?
Veel opdrachten die je tot nu toe handmatig deed, kun je met Google Home nu met je stem uitvoeren. Google Home kan op commando een playlist in Spotify of Play Music voor je opstarten, of een film via Netflix of Youtube aanzetten. Ook kan Google Home kaartjes voor een concert voor je boeken, uitzoeken waar zich de dichtstbijzijnde supermarkt bevindt, de weersverwachting vertellen, of je agenda voor de rest van de dag aan je voorlezen. Ook ‘slimme’ apparaten in je woning (home automation) kun je met Google Home aansturen. Je kunt ook notities maken en berichten versturen via Google Home. Het apparaatje biedt ook entertainment: met Lucky Trivia stelt Google Home je een vraag uit een willekeurige categorie en je kunt het zelfs vragen om je gedachten te lezen (‘What am I thinking right now?’).

Wat kost Google Home?
Home is op dit moment alleen in de Verenigde Staten te koop. Je koopt hem daar voor 129 dollar. Daarmee is hij 50 dollar goedkoper dan Amazon Echo, een concurrerende spraakgestuurde speaker. Hou er wel rekening mee dat je nog btw, verzendkosten en mogelijk importbelasting moet betalen.

Hoe installeer je Google Home?
Het installeren van Google Home is eenvoudig. Je begint met het downloaden van de Google Home app. Misschien heb je deze al op je telefoon of tablet staan, want het is dezelfde app als voor Google Chromecast. Omdat zowel Google Assistent als Google Home Nederlands (nog) niet ondersteunen, moet je de systeemtaal van je telefoon of tablet op Engels zetten om met de installatie te beginnen. Dat moet je overigens iedere keer doen als je Google Home wilt gebruiken. Google Home wordt vervolgens aan jouw Google account gekoppeld. Uiteraard moet er ook verbinding worden gemaakt met wifi. Vervolgens kun je ook externe apparaten als een Nest-thermostaat en Hue-lampen van Philips met Google Home verbinden en zo met je stem bedienen.

google homeWat zijn de features?
Google Home is een witte speaker met een fraaie vormgeving. Daardoor zal dit apparaatje goed in iedere woonkamer passen. De bovenkant is van wit plastic en de grijze onderkant dekt de eigenlijke speaker af. Voor deze onderkant kun je ook covers in een andere kleur kopen. Google Home is slechts vijftien centimeter hoog en weegt nog geen halve kilogram. Het geluid wat uit de speaker van het apparaat komt is van prima kwaliteit.

Wat zijn de nadelen?
De spraakherkenning van Google Home is nog niet optimaal. Dat komt ook omdat jij aan het apparaat moeten wennen en andersom. Als je elkaar eenmaal wat beter kent, zul je merken dat spraakherkenning beter gaat. Wel vinden bepaalde gebruikers dat de reacties op commando’s wat traag zijn. Google Assistent zal verder ontwikkeld worden, waardoor de besturing makkelijker zal gaan. Een ander nadeel is dat je niet weet of het apparaat wel naar je ‘luistert’. Als je ‘Ok Google’ zegt, dan volgt er geen bevestiging dat Home wacht op een commando of input. Ook zijn er op dit moment nog niet zo heel veel externe apparaten die je kunt aansluiten op Google Home. Met het toenemen van de populariteit van deze gadget zal dat wel gaan toenemen. Verder moet je als Nederlandse gebruiker je telefoon op Engels zetten om Google Home te kunnen gebruiken. Of dat in de toekomst anders wordt is nog niet bekend. Tot slot is Google Home op dit moment alleen nog in de Verenigde Staten verkrijgbaar.

Wat is de impact van Home?
Home is nu vooral een leuke gadget met veel potentie. Het is wel interessant om nu al na te denken over de impact van dit soort stemgestuurde apparaten. Want als er steeds meer zoekopdrachten gesproken in plaats van geschreven worden, dan zullen websites hier ook op aangepast moeten worden. Gesproken opdrachten bevatten namelijk meer woorden, waardoor longtail zoekopdrachten steeds belangrijker zullen worden. Als je wilt weten of dit al realiteit aan het worden is of dat dit nog toekomstmuziek uit een slimme speaker is, neem dan contact op.

google.com, pub-8958212103084489, DIRECT, f08c47fec0942fa0