Supertips Google Analytics
19 september 2016
Supertips voor IP Marketing
20 november 2016
Toon alles

Supertips Website Teksten

supertips website teksten

Kan straattaal op je website?

Taalfouten op uw website, hoe erg is dat eigenlijk? De meningen zijn verdeeld. De ‘taalpuristen’ maken er gewag van op social media, maar vindt ‘de man in de straat’ het allemaal zo erg als hij naar z’n beeldscherm kijkt?

Om te beginnen: taal verandert! Niemand maakt nog ‘gewag van’. Tegenwoordig (ver)melden we het gewoon. En we melden ook met minder woorden of zelfs met alleen cijfers & letters. De bekendste is natuurlijk: ff w881. Of, zoals onze Belgische Ketnetters een jeugdserie noemen: W817!2 Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Straat- en app-taal op uw website. Kan dat?
1 ff = effe (= even), w88 = w…achten (even wachten)
2 W8 = w…acht, 17 = eenz…even (wacht eens even)

Misschien valt u al over het gebruik van de term social media. In Nederland noemen we dat toch: sociale media? Persoonlijk vind ik de Engelse term makkelijker ‘bekken’. Bovendien gaat social media de wereld over. Waarom dan niet een algemene term gebruiken? Het is geheel aan u. Waarschijnlijk zal alleen de puurste taalpurist over het ‘wegvallen van de Nederlandse variant’ vallen. So what? O ja, en hoe erg is de verengelsing van de Nederlandse taal?

Het laatste wat ik wil, is u een lesje Nederlands geven. Maar als taalfouten op uw site potentiële kopers afschrikt, hoe vrolijk word u daar van? (Inderdaad: wordt u en daarvan.) En hoe kijkt u zelf aan tegen taalfouten? Schrikt het af of boeit het u niet? De meesten onder ons zullen een correct(er) taalgebruik wat extra aandacht willen geven. Want als taalfouten afleiden van de inhoud, dan sla je de plank zeker mis! Daarom een paar tips over taal.

D en T

Het blijft rommelen met d’tjes en t’tjes. Ik geef geen uitleg over stam-plus-t, persoonsvorm, ’t kofschip of over uitzonderingen. Alleen een simpel trucje dat meestal werkt: vervang het werkwoord door lopen.
• raadt u mij dat aan? (loopt u…)
• dat schaadt hem niet. (dat loopt…)
• hij verbrandt zijn tuinafval. (hij verloopt…)
• onthoud jij dat? (ontloop jij…)
Het staat soms wat raar maar… het werkt wel! (Maak er desnoods hele zinnen van: loopt u mij in de weg? Ontloop jij dat?)

Schrijf je aan elkaar aanelkaar?

Om maar meteen het antwoord te geven: aan elkaar schrijf je los! Mooi, weet u dat ook weer. Maar wat schrijf je dan wèl aan elkaar? Er zijn uitzonderingen, wat niet ongebruikelijk is in het Nederlands, maar het uitgangspunt is dat we alles aan elkaar schrijven:
• Als u dit opslaat in uw kortetermijngeheugen en vaak genoeg herhaalt, komt het bijna als vanzelf in uw langetermijngeheugen.
Websiteproblemen komen vaker voor dan u denkt.
• Maak gebruik van zoekmachinevriendelijke tekst.
• Kent u ‘m nog, de tentententoonstelling van Hottentot?
Zorgt een woord voor verwarring of leest het gewoon niet lekker, maak dan gebruik van het koppelteken:
• Kent u ‘m nog, de tenten-tentoonstelling van Hottentot?
• De diploma-uitreiking is vanmiddag.
Wellicht is het koppelteken een goede oplossing voor mensen die leiden aan hippopotomonstrosesquipedaliofobies3. Inderdaad, een erg lang woord voor de aandoening…
3Angst voor lange woorden

Als of dan?

Je leest nogal eens als als als dan moet zijn 🙂 Gebruik bij vergelijkingen met net zo, zo en even, als:
• hij is even oud als zij
• deze is net zo lang als die
• die is twee keer zo groot als deze
Gebruik dan na ander, andere, anders en na een vergrotende trap:
• appels zijn lekkerder dan peren
• hij is ouder dan zij
• het is een ander medicijn dan ik dacht
anders dan mijn zus, houd ik wel van roze
• het is een andere indeling dan u gewend bent

Te veel of teveel?

Is dit te veel van het goede of een teveel aan informatie? Te veel (los) schrijf je als het ‘meer dan nodig’ betekent. Handig hulpje: als je te veel kunt vervangen door te weinig dan voeg je de spatie toe:
te veel regen maakt het verblijf onaangenaam / te weinig regen maakt…
• het is te veel om op te noemen / het is te weinig om…
• er is te veel speelgoed / er is te weinig
Teveel, aan elkaar, is een zelfstandig naamwoord: het teveel of een teveel
een teveel aan afval is schadelijk
het teveel aan grond werd afgegraven

De tussen-n

Pannenkoek was, geloof ik, het meest aansprekende voorbeeld van de tussen-n. We aten toch altijd pannekoeken? Waarom die ‘n’ ertussen? Hoe moet het officieel?
De tussen-n schrijf je als:
• het meervoud van het eerste deel van een samengesteld woord alleen een meervoud op -en heeft. Het meervoud van pan = pannen dus de gebakken koek wordt een pannenkoek.
Je schrijft geen tussen-n als:
• het eerste deel van een samengesteld woord ook andere meervoudsvormen kent. Groente bijvoorbeeld. Het meervoud kan zowel groenten als groentes zijn. We eten daarom groentesoep.
• het eerste deel van een samengesteld woord, een woord is waar we er maar eentje van hebben. Denk aan de koning: het is Koningsdag zoals het vroeger Koninginnedag was. We worden verlicht door één zon, dus hebben we zonneschijn. Hetzelfde geldt trouwens voor de maan (hoewel het schijnsel daarvan de weerkaatsing is van zonlicht).
• het in de samenstelling gaat om een versterkende uitdrukking: reuzeleuk, beresterk, apetrots, retegoed, brekebeen, pikkedonker.
Tussen-n of niet? Het is duidelijk niet allemaal rozengeur en maneschijn…

Groen en wit

Het blijft lastig, de Nederlandse taal. Wilt u het officieel doen of werkt u voor de overheid, gebruik dan Het Groene Boekje als leidraad. Voor iedereen die niet in overheidsdienst is: Het Witte Boekje! In de witte spellingwijzer staan bijvoorbeeld ook alternatieven. Eigenlijk zoiets als het Groene Boekje vroeger deed: naast de officiële spelling ook toegestane spelling opnemen. Zo schrijft Het Genootschap Onze Taal, de samenstellers van het Witte Boekje, op hun site over de tussen-n: ‘In de Spellingwijzer Onze Taal is het wel of niet schrijven van de tussen-n een vrije kwestie: er gelden geen vaste voorschriften voor. De taalgebruiker kan wat ons betreft gerust afgaan op zijn eigen taalgevoel…’
En dat laatste, is toch het prettigst schrijven!

Kijk ook eens op www.spelling.nl, www.onzetaal.nl, www.spellingsite.nu, www.woordenlijst.org, www.beterspellen.nl

Een frisse blik op uw teksten? Neem dan contact op of stuur een mail naar:

google.com, pub-8958212103084489, DIRECT, f08c47fec0942fa0