Supertips voor Google Web Designer
18 juni 2019
Supertips voor Google for Jobs
19 september 2019
Toon alles

Supertips met Google mislukkingen

Niet alles wat Google aanraakt verandert blijkbaar in goud!

Op zoekmachinegebied is Google onbetwist marktleider en heeft het bedrijf zoeken, vinden en gevonden worden dusdanig geperfectioneerd, dat je als gebruiker eigenlijk niet anders wilt dan googlen!

Maar Google is meer! Of liever: Google wil meer! Wie herinnert zich niet Google Glass of vraagt zich af of er ooit een Google Car zal rijden? En zal Google Stadia – dit najaar ‘in the cloud’ -geduchte concurrentie vormen voor de Xbox en PlayStation? Als het niet met zoeken en vinden te maken heeft, hoe succesvol is Google dan? In deze supertips bespreek ik een aantal (bijna) mislukte Google Projects.

Je schopt het als bedrijf best ver als jouw bedrijfsnaam spreektaal wordt en uiteindelijk terug te vinden is in de Dikke Van Dale! Hoewel Google zich niet helemaal kan vinden in de uitleg die het woordenboek geeft:
Googelen, ook wel geschreven als googlen, betekent volgens de Dikke van Dale het zoeken naar informatie op internet. Het Amerikaanse bedrijf Google is het niet eens met deze uitleg en stelt dat de term specifiek van toepassing is op het gebruik van de zoekmachine Google.

Uit de praktijk blijkt dat de meeste gebruikers inderdaad googelen/googlen:
Wereldwijd marktaandeel zoekmachines – Juni 2019

Google 92.62%
Bing 2.51%
Yahoo! 1.78%
Baidu 1.11%
YANDEX RU 0.54%
DuckDuckGo 0.4 %

Bron: gs.statcounter.com

Lees hier meer over de (bijna) mislukte Google Projecten:

Google Wave
Een dienst waarbij het mogelijk was om met meerdere personen aan één project te werken. Tijdens de samenwerking aan, bijvoorbeeld, een document of spreadsheet, kun je met het Wave-chatsysteem reageren op de acties van een ander. Wave was geheel in de browser te gebruiken, waardoor er geen speciale software geïnstalleerd hoefde te worden. Er was weinig interesse in de toepassing wat waarschijnlijk te wijten was aan de moeizame gebruikersinterface. Google heeft deze dienst stopgezet op 30 april 2012.

Google Buzz
Zo’n beetje de opvolger van Wave. Het is te zien als de integratie van Picasa, Flickr, Google Latitude, Google Reader, Google Sidewiki, YouTube, Blogger, FriendFeed, identi.ca en Twitter in één tool. Het werd gezien als Google’s antwoord op Facebook en Twitter. Belangrijkste kritiekpunt op Google Buzz, was dat er weinig rekening werd gehouden met de privacy van de gebruikers. Daardoor eerder gestopt dan Wave namelijk in 2011.

Google Orkut
Google’s Sociale Netwerksite was bedoeld om nieuwe vrienden te maken en het contact met bestaande vrienden te onderhouden. Waar kennen we dat toch van? Orkut werd ingehaald door Facebook, YouTube, Blogger en Google+. Uiteindelijk trok Google in 2014 de stekker uit Orkut.

Google Plus
Op 2 april 2019 viel ook definitief het doek voor Google Plus. Google wilde met dit sociale medianetwerk de concurrentie aangaan met Facebook. Google+ is nooit echt van de grond gekomen. Toch kwam de beëindiging van dit mediakanaal als een verrassing. Hoewel maar weinig consumenten gebruik maakten van dit netwerk, was het wel in trek bij zakelijke gebruikers en community bloggers.

Google Lively
Was een nieuwe manier, of eigenlijk een toevoeging, om informatie te vergaren. Behalve het zoekresultaat bood de zoekresultaatpagina de mogelijkheid om een chatroom binnen te gaan waar je met max twintig avatars (personen) een chat/discussie kon starten. Groot probleem bij Lively: niemand kende het! En contact leggen met complete strangers of juist bekenden zijn het domein van de sociale media. Gestart in juli 2008 werd de stekker er in december datzelfde jaar weer uitgetrokken.

Google Knol
Het heeft niets met paarden of gewassen te maken; Knol is de afkorting van het Engelse Knowledge oftewel: kennis. Je spreekt het uit als ‘nol’. Bij Google Knol konden gebruikers artikelen aanleveren over allerlei onderwerpen. Een soort pedia zonder wiki omdat elk artikel bij Knol door slechts één auteur werd geschreven en niemand wijzigingen aan mocht brengen. Bovendien konden auteurs advertenties toestaan op hun knols, waarbij een deel van de advertentie-inkomsten terugvloeiden naar de auteurs. De toepassing werd aangeduid als een wildernis vol artikelen, vaak gekopieerd uit andere bronnen, zonder fact checking. Ook werd er onvoldoende gecontroleerd op spam. In 2012 stopte Google Knol.

Google Glass
Omschreven als een ‘draagbare computer in de vorm van een bril’. Het was even een hype, maar uiteindelijk werd de bril van $1.500,- niet mooi gevonden. Daarnaast waren er vragen over de veiligheid, bijvoorbeeld tijdens verkeersdeelname en was privacy een groot issue! Op 15 januari 2015 is Google gestopt met de consumentenversie van Google Glass. Einde oefening? Niet helemaal. Dit voorjaar heeft Google Glass Enterprise Edition 2 gelanceerd. Een nieuwe bril met betere specificaties bedoeld voor de zakelijke markt. Met een iets vriendelijker prijs van $999,- kan het wat worden. Wordt vervolgd!

Waymo (Google Car)
Als je je nog afvraagt of je ooit een Google Car kunt zien rijden… nou, die mogelijkheid bestaat! Alleen heet het in 2009 opgestarte Google Self-Driving Car Project sinds 2016: Waymo. In 2017 heeft dit bedrijf in Phoenix Arizona (USA) een test uitgevoerd met zelfrijdende taxi’s. Sinds eind 2018 is, in hetzelfde Phoenix, de commerciële dienst ‘Waymo One’ gelanceerd. Gebruikers van de dienst maken gebruik van een app om een rit in een zelfrijdende auto aan te vragen. In datzelfde jaar is Waymo een pilot gestart met autonoom rijdende trucks. Dus ja, gestart door Google, bestaat de kans dat je straks Waymo’s op de openbare weg tegenkomt. Maar misschien is Waymo al ingehaald door Tesla die inmiddels een groot marktaandeel heeft veroverd. Dus hoe groot acht jij de kans dat je een ‘Google Car’ spot, straks?

Google Stadia
Dit jaar komt Google met de gamestreamingdienst Stadia. Het komt neer op: gamen ‘in de cloud’. We hoeven dan geen dure hardware meer te kopen, kunnen eenvoudig wisselen tussen telefoon, tablet, tv of desktop en hoeven nooit meer patches of updates op te halen! Alles wordt verzorgd in de cloud! Je hebt dan geen console meer nodig, maar alleen een spelcontroller. Hoe je betaalt voor de games die je speelt in de cloud is nog niet duidelijk. Misschien via een abonnement? Of Stadia de toekomst voor het gamen wordt, moet diezelfde toekomst nog uitwijzen. Ook of deze Google-dienst top of flop is!

Niet alles wat Google aanraakt verandert blijkbaar in goud. Google probeert veel maar slaat soms de plank mis. Waar de zoekgigant zeker goed in is, is jouw bedrijf vinden als er wordt gegoogeld! Bovenaan staan in de zoekresultaten? Neem voor vragen en mogelijkheden contact met mij op.

google.com, pub-8958212103084489, DIRECT, f08c47fec0942fa0