Supertips voor Google Assistant
21 maart 2019
Supertips voor Google Banners
17 mei 2019
Toon alles

Supertips voor Analytics Intelligence

supertips google Analytics Intelligence

Intelligent analyseren met Google Insights

Antwoord op prangende vragen
Je kent Google Analytics: de handige tool om de performance van jouw website/shop te meten. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers je shop bereiken en hoe ze daar kwamen. Ging dat bijvoorbeeld via AdWords, een link op een andere site of wellicht via de nieuwsbrief? En wat deden die bezoekers, waar waren ze naar op zoek? Hebben ze gevonden wat zij zochten en hebben zij dat ook gekocht? Hartstikke handig, maar als een klant vraagt of het, bijvoorbeeld, verstandig is om meer geld te besteden aan SEO-optimalisatie, dan is dat antwoord niet een, twee drie te geven. Eerst moet er een rapportje worden uitgedraaid om conversies inzichtelijk te maken. Vaak is dat een prima oplossing, maar niet als de klant op antwoord zit te wachten! Google heeft dat ook ingezien en biedt een oplossing.

Google Analytics Intelligence‘Prangende vragen’
Eind 2017 heeft Google de Analytics Intelligence-functie geïntroduceerd. Door de toepassing van machine learning, geeft Analytics Intelligence ruimer en beter inzicht in gegevens met betrekking tot je website en -shop! Bovendien hoef je geen rapporten te maken, maar krijg je direct antwoord op ‘prangende vragen’. Bijvoorbeeld: hoeveel bezoekers waren er gisteren op mijn site? Maar ook, als je bijvoorbeeld afwijkingen hebt geconstateerd: is er iets ongebruikelijks aan de hand geweest? Meteen een kanttekening bij de vragen die je stelt: Analytics Intelligence spreekt alleen Engels! De vraagstelling moet dan zijn: ‘How many users did we get yesterday?‘ en ‘Is there anything unusual?

Analytics Intelligence starten
Als je bent ingelogd bij Google Analytics dan open je Analytics Intelligence door rechtsboven op te klikken. Het eerste dat je ziet, zijn de insights: inzichten over de werking van jouw site waar je in eerste instantie niet aan denkt. Bijvoorbeeld over problemen met de snelheid van je site, de conversieratio van e-commerce en de week-op-week website-prestatie. Laatstgenoemde is een automatisch gegenereerd rapport waarin je kunt zien hoe je website heeft gescoord ten opzichte van de week ervoor. Dit geeft nog steeds geen antwoord op jouw prangende vragen. Die krijg je door jouw eigen vraag op te geven, bijvoorbeeld ‘How many users did we get yesterday?‘. Je moet daarbij wel een beetje rekening houden met de manier waarop Analytics Intelligence werkt.

Hoe het werkt
Dimensies en statistieken vormen de bouwstenen voor Google Analytics. Dimensies zijn de kenmerken van gegevens, bijvoorbeeld land of plaats -waar komt de bezoeker vandaan- maar ook de URL van een pagina -wat heeft de bezoeker bekeken- of de gebruikte browser. Statistieken zijn kwantitatieve metingen. Zo geeft bijvoorbeeld de statistiek Sessies het totaalaantal sessies weer en de statistiek Pagina’s/sessies het gemiddelde aantal bekeken pagina’s per sessie. Voorbeeld: je wilt weten uit welk land de meeste nieuwe bezoekers komen. In dit geval is land een dimensie en nieuwe gebruikers een statistiek. De vraag is dan: ‘Uit welke landen zijn de meeste nieuwe bezoekers afkomstig?’. Om Analytics Intelligence het te laten begrijpen, moet je de vraag in het Engels vertalen: ‘Which countries are most new users from?’.

Gelukkig zorgt Google ervoor dat je je hoofd niet hoeft te breken over de exacte terminologie. Analytics Intelligence begrijpt het ook als je vraagt: ‘Which locations are new customers from?’. Het begrijpt dat locations een dimensie is en new customers een statistiek. Als je dit weet, kun je in de zoekbalk je ‘prangende (Engelstalige) vragen’ kwijt. Google geeft zelf een aantal voorbeelden uit verschillende categorieën.

Categorie Voorbeeldvragen
Eenvoudige vragen • ‘How many users did we get yesterday?’ (‘Hoeveel gebruikers hadden we gisteren?’)
• ‘How many new users did we get last week on mobile?’ (‘Hoeveel nieuwe gebruikers hadden we vorige week op mobiel?’)
Waarom vragen • ‘Why did my traffic drop?’ (‘Waarom is mijn verkeer afgenomen?’)
• ‘What are the reasons revenue increase last week?’ (‘Waarom is mijn opbrengst afgelopen week toegenomen?’)
Vragen over afwijkingen • ‘Is there a problem with paid search?’ (‘Is er een probleem met betaalde zoekresultaten?’)
• ‘Is there anything unusual?’ (‘Is er iets ongebruikelijks gebeurd?’)
Controle over prestaties • ‘Which landing pages with over 500 sessions have the worst bounce rates?’ (‘Welke bestemmingspagina’s met meer dan 500 sessies hebben de slechtste bouncepercentages?’)
Trends (weergave in diagram) • ‘Trend of new users this month?’ (‘Trend in nieuwe gebruikers deze maand?’)
• ‘Percent of Direct traffic over time?’ (‘Percentage direct verkeer in de loop der tijd?’)
Gegevens vergelijken • ‘Conversion rate for referrals vs organic search?’ (‘Conversiepercentage voor verwijzingen versus organisch zoeken?’)
• ‘Average time on page for mobile vs desktop?’ (‘Gemiddelde tijd op pagina voor mobiel versus desktop?’)
Aandelen of percentages • ‘Share of sessions by browser?’ (‘Aandeel van sessies per browser?’)
• ‘What share of sessions are from women?’ (‘Welk deel van de sessies is afkomstig van vrouwen?’)
Complexe vragen • ‘How did share of new users compare in March for Firefox vs Chrome?’ (‘Hoe is het aandeel van nieuwe gebruikers in maart voor Firefox in vergelijking met Chrome?’)
• ‘Trend of new users this year vs last year.’ (‘Hoe is de trend van nieuwe gebruikers dit jaar ten opzichte van vorig jaar?’)

Op dit moment kan Analytics Intelligence alleen vragen beantwoorden over historische Analytics-gegevens. Het is nog niet mogelijk om ‘Hoe’ en ‘Waarom’-vragen te beantwoorden, zoals ‘How do I build a segment?‘ (‘Hoe maak ik een segment?’) of ‘Which campaign should I invest in?‘ (‘In welke campagne moet ik investeren?’). Wil je hier antwoord op vinden, dan heb je echt het Google Analytics-rapport nodig. Volgens Google komt hier wel verandering in.

Voorlopig is Analytics Intelligence erg prettig voor mensen die nog niet veel ervaring hebben met Analytics. Zij krijgen snel toegang tot data en daarmee antwoord op die prangende vragen!

google.com, pub-8958212103084489, DIRECT, f08c47fec0942fa0