Supertips voor Google Home Deel 2
13 februari 2019
Supertips voor Analytics Intelligence
18 april 2019
Toon alles

Supertips voor Google Assistant

Kan ik je nog even spreken?

Mijn vorige blog eindigde ik met: we raken er voorlopig nog niet over uitgepraat. Dat was leuk bedoeld, de blog ging immers over dé digitale assistente van Google en het praten tegen apparaten. Maar ik bedoelde het ook serieus. De ontwikkeling van het Internet of Things gaat steeds sneller en spraakbesturing wordt belangrijker. Het gaat ook steeds beter, praten tegen je huis. Is het verhaal in dit filmpje misschien de nabije toekomst?😊

Het gemak van voice control! Het blijkt maar weer dat je niet op één paard kan en mag wedden. Het is makkelijk om de thermostaat met een stemcommando hoger te zetten, maar als er een storing optreedt, moet je altijd kunnen overrulen. Via de app op je telefoon/tablet of een fysieke schakelaar. Een slimme sleutelfabrikant heeft dat dus duidelijk ingezien en er bovenstaand leuk filmpje over gemaakt!

Met wie spreek ik?
Maar met ‘wie’ spreek je eigenlijk als je je stem gebruikt? Maak je gebruik van Google’s assistente, luisterend naar de naam ‘Google’, spreek je tegen Siri van Apple of misschien hoort Alexa van Amazon jou? Samsung heeft met Bixby een eigen digitale assistent(e) en die is, volgens eigen zeggen, slimmer dan al die andere virtuele assistenten van de concurrentie bij elkaar. En we hebben Microsoft met Cortana. Microsoft zoekt samenwerkingsverbanden. Cortana werkt al als een skill in Alexa: je kunt binnen Alexa, Cortana oproepen en vanuit Cortana om Alexa vragen. Iets dergelijks wil Microsoft ook met Google Assistant.
Gebruikers van Apple telefoons en tablets verzinnen manieren om Siri te vervangen door Google Assistant en deze handsfree te gebruiken (met behulp van Siri shortcuts). Ook voor de Samsung S10 staan stappenplannen op internet om Bixby te omzeilen en Google Assistant te gebruiken. Voorlopig is het afwachten hoe de spraakgestuurde toekomst eruit gaat zien. Maar gezien de ontwikkelingen kun je in een bepaalde richting denken… Okay Google?

Regenboog
Voor kinderen is Google Assistant -of liever de assistente- een hartstikke handig hulpmiddel. Voor iedereen is de digitale assistente trouwens een prima vraagbaak! Ze herkent muziek, weet naar welk beroemd schilderij jij kijkt, vertelt je welke-bekende-wie met wie is getrouwd en waar en wanneer het buskruit is uitgevonden. (Door wie blijft wel onduidelijk.) Het grappige is, dat zij steeds meer lijkt te begrijpen, maar soms vraag ik mij af waar haar slimheid blijft. Toen ik vroeg waar Cluj-Napoca ligt, begreep zij dat ik vroeg: ‘waar ligt kloes-napoca’, ze gaf het juiste antwoord -het was een testje, ik vroeg naar de bekende weg- maar vertelde erbij dat zij ‘Cee-el-u-jee Napoca’ had gevonden. Klaarblijkelijk begrijpt zij meer dan ze verstaat. O, als u nieuwsgierig bent: je kunt zelf de assistente vragen waar kloes-napoca ligt.
Maar nu over de regenboog. Ik had en heb het steeds over de assistente omdat Google Assistant voorlopig een zij is. Maar daar komt verandering in! Er komt een reeks aan stemmen, mannelijk en vrouwelijk, die gelijk Google zelf, heel kleurrijk zijn. Voorlopig nog niet in Nederland, maar wel in, bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De stemmen hebben geen namen of nummers, maar kleuren! Rood is de standaardstem. Voor een andere dame kies je Amber of Cyan. Luister je liever naar een man, kies dan voor Green, Blue of Pink. Om het geheel internationaal te maken, heeft Google de kleuren British Racing Green en Sydney Harbour Blue toegevoegd. Kun je straks eindelijk je favoriete stemgeluid uitkiezen!

Tweetalig bellen met beeld
De assistent is nu ook in Nederland tweetalig geworden; je kunt een tweede taal toevoegen waarin je tegen de Assistant praat. Beide talen kun je door elkaar gebruiken. Een andere, nieuwe Google functie, is Google Duo. Google Duo wordt gezien als antwoord op Apple’s FaceTime. In eerste instantie alleen voor video-bellen tussen gebruikers van iOS, Android en Chromebook, inmiddels kun je Google Duo via je webbrowser gebruiken (https://duo.google.com/). Maar het komt ook beschikbaar om verbinding te leggen tussen verschillende Home speakers! En dat videobellen dan? Daarvoor heeft Google de Home Hub: een Home speaker met 7 inch beeldscherm. (Nog niet officieel in Nederland te krijgen.)

Zoals ik vorige maand al schreef: we raken er voorlopig nog niet over uitgepraat: Google Assistant. Ik hou je op de hoogte!

google.com, pub-8958212103084489, DIRECT, f08c47fec0942fa0