Supertips SEO Trends 2019
18 januari 2019
Supertips voor Google Assistant
21 maart 2019
Toon alles

Supertips voor Google Home Deel 2

De stand van… praten!

In 2016 schreef ik al een blog over Google Home en Google Assistant. ‘OK Google’ kwam eraan. In eerste instantie alleen in Amerika. Pas in juli 2018 kwam bij ons de Nederlandssprekende assistent op de markt. Uiteraard heb ik daar direct melding van gemaakt (zie: https://www.leesberg.nl/supertips-voor-google-assistent/). In mijn vorige blog (zie: https://www.leesberg.nl/supertips-seo-trends-2019/) had ik het onder andere over Voice Search: zoeken gaat in de toekomst, mede door spraakopdrachten, veranderen! Inderdaad, gaat veranderen. Voorlopig moet de assistent nog worden ingewerkt. Wat kan zij al? Begrijpt de assistent wat jij zegt en bevalt het resultaat?

Google HomeGoogle Home & Google Assistant
Om te beginnen is Google Home niet hetzelfde als Google Assistant. Google home is een slimme speaker met geïntegreerde assistent. Dezelfde assistent die ook onderdeel uitmaakt van Android – vanaf versie 6.0, Marshmallow – of geïnstalleerd kan worden op iPhones (vanaf iOS 9.1, de Google Assistant-app). In Nederland hebben we nog altijd te maken met een assistente (Amerikanen kunnen ook een mannelijke variant kiezen) die je oproept met ‘OK Google’ waarbij aangetekend dat sommige apparaten ook ‘Hey Google’ toestaan. Als u meer wilt weten of uw geheugen opfrissen, dan kunt u, naast eerdergenoemde blog, ook hier uw licht eens opsteken: https://store.google.com/product/google_home.

IoT (Internet of Things)
Google Assistant leert steeds meer, beter, makkelijker en sneller! Zij is echt het aanspreekpunt van IoT: het Internet of Things aan het worden. U kent vast de reclamefilmpjes over thermostaten -de bekendste is Nest- of de verbouwprogramma’s op tv waarbij je met een app je huis bedient. De assistente van Google maakt het allemaal nog gemakkelijker. Je hoeft geen app te starten en met je vinger te schuiven om de temperatuur te verhogen, de lampen te dimmen of de shutters/gordijnen te sluiten. In plaats daarvan vertel je Google:
OK Google, sluit de gordijnen
OK Google, zet de temperatuur op twintig graden
OK Google, verander kleur lamp woonkamer in groen
OK Google… u begrijpt het wel.
Genoemde voorbeelden zijn de bekendste voorbeelden van ‘spraakgestuurd besturen van je huis’. En dat kan ook op afstand. Als je over een halfuurtje thuis bent – je vraagt Google uiteraard eerst hoe lang het nog duurt voor je je bestemming bereikt – dan zet je de verwarming en de verlichting thuis, via je telefoon, vast aan. Heeft Google toegang tot je locatie, dan hoef je zelfs helemaal geen moeite te doen. Ben je in de buurt van je huis, dan doet Google Assistant het licht vast aan en zorgt voor de gewenste kamertemperatuur!

Aanspreekbare apparaten
Inmiddels zijn er 600 miljoen apparaten die met Google Assistant kunnen communiceren. Google denkt dat dat aantal in 2019 oploopt tot 1 miljard! Maar waar moeten we dan aan denken?
• Uiteraard Google’s eigen Chromecast en Chromecast audio om je televisie of je audiosysteem te bedienen. Je vraagt de assistente via Google Home om een song af te spelen of een tv-serie te starten.
• Niet onbelangrijk: beveiligingscamera’s. Naast thermostaten biedt Nest ook camera’s die ‘praten’ met Assistant van Google Home. Vraag eenvoudigweg om het camerabeeld weer te geven op je telefoon of Chromecast. (Denk naast Nest ook aan Netgear en Ezviz.)
• De koelkast! Met de SmartThinQ van LG kun je de temperatuur van de koelkast opvragen en bijstellen of, bijvoorbeeld, vragen om extra ijs te maken. Ook handig: je krijgt een berichtje als je per ongeluk de deur open hebt laten staan!
• Kopje koffie? Jawel, ‘s morgens vanuit je bed vast je koffie laten zetten. ‘OK Google, een espresso’. Dat kan met Smarter Coffee. Je moet alleen de avond ervoor niet vergeten een kopje klaar te zetten.
Het zijn een paar voorbeelden. Je vindt het fantastisch of hebt er je vraagtekens bij. Ieder moet voor zich bepalen hoe smart zijn of haar huis wordt. De mogelijkheden zijn zeer divers; pik eruit wat jij belangrijk, makkelijk en veilig vindt. Je kunt het trouwens ook een stuk eenvoudiger houden:
• Denk nog even aan verlichting: Philips Hue of IKEA Tradfri. Voor sommigen prachtig en mooi, anderen willen niet direct alle lampen vervangen. Schaf dan een slimme (dim)schakelaar aan. Deze bedien je via de assistente maar kun je ook gewoon met de hand schakelen.
• Nog geen zin in of tijd/geld voor slimme apparaten? Overweeg dan een slim stopcontact om apparaten aan en uit te zetten.

Horen, zien en… praten
O ja, de stand van praten. De assistente van Google Home wordt inderdaad steeds slimmer en begrijpt steeds meer. In het begin gaf zij nog wel eens antwoorden in het Engels. Na zes maanden gebruik, komen die foutjes bijna niet meer voor. En het leuke aan de assistente, is dat ze kan horen en zien! Luister je naar muziek en weet je niet van wie het nummer is? Vraag het Google: “OK Google, welk nummer is dit?”. De assistente ‘luistert’ even en vertelt je daarna welke nummer het is en wie de uitvoerende artiest!

En dat zien? Op je smartphone heeft Google Assistant, naast de microfoon, een cameraatje.
Klik op het pictogram, richt je lens op het object waar je meer van wilt weten, bijvoorbeeld een schilderij, en Google geeft je de informatie. Hartstikke handig!

We raken er voorlopig nog niet over uitgepraat over de Google Home met de Google Assistant. Maar de ontwikkelingen zorgen er wel voor dat de wereld steeds verder verandert! Hoe beïnvloed dat uw organisatie? Kunt/wilt/moet u er iets mee? Meer weten over de ontwikkelingen binnen uw branche en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Ik praat er graag met u over! Neem contact met mij op.

google.com, pub-8958212103084489, DIRECT, f08c47fec0942fa0