Supertips voor Google Afbeeldingen
12 februari 2022
Supertips voor Google Analytics 4 ofwel GA4
17 juni 2022
Toon alles

Supertips voor Google Reverse Image Search

supertips google reverse image search

Met Google zoeken naar de oorsprong van een afbeelding

Alles wat je wilde weten over ‘omgekeerd zoeken’  naar foto’s met Google Afbeeldingen.

Google Afbeeldingen wordt vaak gebruikt voor het zoeken naar afbeeldingen, maar het kan ook andersom. Met Google Reverse Image Search kun je tegenovergesteld zoeken en de oorsprong van afbeeldingen bepalen of nagaan of de afbeelding van jezelf is of zoek je naar vergelijkbare afbeeldingen. In deze Google Supertips leg ik je uit hoe dit werkt en wanneer je dit toepast.

De functie Google Reverse Image Search (Zoeken naar oorsprong afbeelding op Google) is momenteel alléén beschikbaar op je PC of iPad en (nog) niet voor mobiele telefoon. Dus als een vriend je een doorgestuurde afbeelding op WhatsApp of Facebook heeft gestuurd en je wilt deze verifiëren, moet je de foto eerst naar een desktop overbrengen en vervolgens een Google Reverse Image Search uitvoeren. Google Reverse Image Search is toepasbaar in de meest gangbare browsers zoals Chroom, Firefox en Safari.

NB Op een smartphone kun je uiteraard als alternatief gebruik maken van de mobiele Google Lens App om een afbeelding op te zoeken.

Met Google Reverse Image Search kun je snel visueel vergelijkbare afbeeldingen op internet vinden. Upload een foto vanaf je desktop naar Google Afbeeldingen en je ziet vrijwel onmiddellijk gerelateerde afbeeldingen, die op andere websites worden gebruikt. Indien er een vergelijkbare afbeelding wordt gevonden dan toont Google daarbij de verschillende formaten.

Wanneer gebruik je Google Reverse Image?
Journalisten kunnen de omgekeerde zoekoptie gebruiken om de oorspronkelijke bron van een afbeelding te vinden of om de geschatte datum te weten, waarop een afbeelding voor het eerst op internet werd gepubliceerd. Daarnaast kunnen fotografen de functie Google Reverse Image gebruiken om te bepalen of er inbreuk gemaakt wordt op hun auteursrecht. Hiermee kan dus gebruik van hun afbeelding op andere websites zonder toestemming worden gelokaliseerd.

Daarnaast kan de oorsprong of authenticiteit van afbeeldingen worden bepaald. Tijdens de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kon zo bekeken worden of de bron origineel was of dat het oude en niet originele beelden zijn die viraal gingen om desinformatie te verspreiden.

Gebruik Google Reverse Image Search en privacy
Zoals aangegeven is Google Reverse Image Search handig voor het verifiëren van de bron van foto’s, maar het kan ook gebruikt worden voor het controleren van WhatsApp afbeeldingen, schermafbeeldingen en internet memes (memes: grappige afbeelding, video of boodschap die massaal wordt gedeeld op sociale media). Tinder en Facebook gebruikers passen Google Reverse Image om profielfoto’s van hun potentiële dates te onderzoeken, reizigers gebruiken het om de locatie van foto’s te vinden, terwijl dating websites Google Reverse Image gebruiken om valse uploads van persoonsafbeeldingen te detecteren.

Al je geüploade afbeeldingen worden anoniem gehost op de Google Cloud en kunnen niet worden ontdekt door andere gebruikers. Alle je foto’s worden binnen enkele uren na het uploaden automatisch uit de cloudopslag verwijderd.

Wat vind je als je zoekt met Google Reverse Image?
Je zoekresultaten kunnen zijn:
– Websites met de afbeelding of een vergelijkbare afbeelding
– Zoekresultaten voor objecten in de afbeelding
– Vergelijkbare afbeeldingen

Hoe werkt Google Reverse Images?
1. Open je webbrowser op je computer
2. Ga naar Google Afbeeldingen (Of klik op ‘Afbeeldingen’ rechts bovenin venster)
google reverse images

3. Klik op het icoon van de grijze camera
4. Kies vervolgens op Een afbeelding uploaden.

google reverse images 3

5. Upload een afbeelding vanaf je computer.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om Google Reverse Image Search toe te passen, neem dan contact op!

google.com, pub-8958212103084489, DIRECT, f08c47fec0942fa0