Supertips Adverteren op Youtube
20 juni 2020
Update Supertips voor Google for Jobs
17 september 2020
Toon alles

Supertips voor Google Lens

Door een andere lens We hebben een vreemde start van het jaar achter de rug. Corona heeft de samenleving aardig op z’n kop gezet. Nog steeds moeten we ons aan regels houden, denk aan social distancing. De jaargetijden trekken zich van virussen echter niets aan. Dit betekent dat, na de coronalente, de vakantiezomer zich gewoon aandient. Inmiddels zijn de (school)vakanties in het hele land begonnen. Daarom in deze blog de focus op een leuke, leerzame app die sowieso uitkomst biedt in het dagelijkse leven, maar zeker z’n meerwaarde kent in vakantietijd: Google Lens.

Google Lens als gids Op vakantie ga je natuurlijk het liefste met een goede gids op stap. Iemand die in geuren en kleuren alle ins & outs kan vertellen over de plek waar je bent. Maar, zoals gezegd, ook in de zomervakantie moeten we anderhalve meter afstand bewaren tussen onszelf en ‘de rest’. In verschillende musea was er voor corona al een oplossing in de vorm van audiotours. En eigenlijk biedt Google al sinds 2017 een oplossing voor het dagelijkse leven met behulp van een app op je smartphone: Google Lens. Kun je Google Lens dan inzetten als virtuele gids? Nou, gids is misschien wat overdreven, maar het geeft informatie over alles wat je wilt weten.

Door een andere lens

We hebben een vreemde start van het jaar achter de rug. Corona heeft de samenleving aardig op z’n kop gezet. Nog steeds moeten we ons aan regels houden, denk aan social distancing. De jaargetijden trekken zich van virussen echter niets aan. Daarom in deze blog de focus op een leuke, leerzame app die sowieso uitkomst biedt in het dagelijkse leven, maar zeker z’n meerwaarde kent als je in de toekomst nog een keer op vakantie gaat: Google Lens.

Google Lens als gids
Op vakantie ga je natuurlijk het liefste met een goede gids op stap. Iemand die in geuren en kleuren alle ins & outs kan vertellen over de plek waar je bent. Maar, zoals gezegd, ook in de vakantie moeten we anderhalve meter afstand bewaren tussen onszelf en ‘de rest’. In verschillende musea was er voor corona al een oplossing in de vorm van audiotours. En eigenlijk biedt Google al sinds 2017 een oplossing voor het dagelijkse leven met behulp van een app op je smartphone: Google Lens. Kun je Google Lens dan inzetten als virtuele gids? Nou, gids is misschien wat overdreven, maar het geeft informatie over alles wat je wilt weten!

Intelligent samenwerken
Maar wat is Google Lens en hoe werkt het eigenlijk? In het kort: de app is een intelligente samenwerking tussen de cameralens van je smartphone, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. Deze samenwerking zorgt ervoor dat je van, op dit moment, meer dan een miljard objecten die je voor je lens krijgt, informatie kunt opvragen. Richt je je lens op een gebouw dan toont Google Lens informatie en verwijst je naar, bijvoorbeeld, een website. Dat is als je op vakantie gaat natuurlijk een mooie manier om je ‘sociale afstand’ te bewaren en toch informatie bij de hand te hebben! Maar Google Lens doet meer. Wil je de naam van een plantje, struik of bloem weten? Leg het vast met Google Lens en je weet het. Begrijp je de taal niet? Scan de tekst en, met behulp van Google Translate, krijg je de Nederlandse vertaling (of een andere taal). Een product gezien dat écht iets voor jou is? Richt je lens erop en je krijgt informatie over het product, bijvoorbeeld waar het te koop is en wat het kost.

De mogelijkheden

Android: Google Lens staat vaak al standaard op Androidtelefoons. Als dat niet het geval is, download de app dan via de Google Play Store. Klik op het icoontje om Google Lens te starten.Apple: Voor iPhones is Lens een onderdeel van de Google app. Deze kun je downloaden via de App Store. Om Google Lens te gebruiken, tik je eerst op de Google app en daarbinnen – in de zoekbalk – op het logo van ‘Google Lens’.


Maar wat kun je nu precies met Google Lens?
Informatie zoeken: richt de camera van je smartphone op het object waarover je meer wilt weten en klik op het vergrootglas. Google Lens zoekt, dat zie je aan oplichtende stipjes op het scherm. Zodra er een cirkeltje - of meer - verschijnt, kun je deze aantikken – het cirkeltje kleurt blauw - en er verschijnt informatie over het object dat je hebt gescand/het cirkeltje dat je hebt aangeklikt.

1. Richt op het onderwerp
2. Druk op vergrootglas
3. Het cirkeltje - dat kunnen er ook meer zijn – geeft aan dat Google informatie heeft over het object.
4. Klik op het cirkeltje (het kleurt blauw)
5. Er verschijnt informatie onder de afbeelding en je kunt verder tikken.
6. Tik, voor meer informatie, op:
TIP: richt Google Lens op een visitekaartje en je krijgt de optie om de gegevens aan je contacten toe te voegen!


Vertalen: zelfs in Friesland kun je het idee hebben dat je niet helemaal begrijpt wat er op een bord staat. Ook dan biedt Google Lens hulp: richt de lens op de tekst en klik op het vertaal-icoontje (andersom kan ook). Het leuke is, dat Google Lens de vertaling ín de foto toont!
Wil je in een andere taal vertalen, tik dan op het regeltje Auto-detecteren -> Nederlands. Tik op het woord Auto-detecteren om zelf de taal te kiezen waaruit je wilt vertalen (als de auto-detectie niet klopt). Tik op Nederlands als je de woorden wilt vertalen naar een andere taal en kies uit de lijst de gewenste taal.


Behalve vertalen, kun je tekst ook ‘scannen’. Zo kun je onderweg makkelijk teksten van informatieborden kopiëren, tekstjes uit local magazines overnemen of als je op vakantie bent de menukaart van het restaurant. Richt je camera op de tekst, klik erop en kies met de ‘selectiebolletjes’ de gewenste zinsnede. Kies voor ‘Tekst kopiëren'. Overigens zou Google, Google niet zijn als het niet meteen informatie over de gescande tekst toont:

Er valt nog een optie op bij het scannen van tekst: Kopiëren naar computer. Dit is natuurlijk een hele handige optie, maar werkt alleen als je op je computer webbrowser Chrome gebruikt en zowel bij Chrome als Google Lens bent ingelogd met hetzelfde Google-account.

Het winkelwagentje spreekt voor zich. Je hebt iets leuks gezien en wilt weten waar het te koop is. Misschien wil je de prijs weten en wellicht of het ergens in de aanbieding is? Richt Google Lens op het artikel, klik op het boodschappenwagentje en kijk verder! Dat ene lampje in de hotelkamer dat zo leuk is? Je komt er ook achter dat die niet wordt gevonden, maar dat er wel alternatieven zijn!

PS: bevat jouw foto wat veel informatie? Verklein dan het zoekgebied voor de app door een uitsnede te maken.

Uit eten en je twijfelt over het restaurant? Je zit aan tafel en twijfelt wat je zult eten? Google Lens zoekt het voor je uit! Je kunt aan de hand van je locatie een restaurant laten opzoeken of zelf de naam van het restaurant invullen.
Aan tafel kan Google je helpen bij het maken van je keuze:
Last but not least: heb je in het verleden een foto gemaakt en ben je de achtergrondinformatie kwijt? Van wie was dat schilderij ook alweer? Wie is de architect van dat mooie pand? Als je het niet precies meer weet, biedt Google Lens ook uitkomst.
Klik op het fotogalerij-icoontje. De galerij wordt geopend en je kunt op een foto klikken. Google gaat voor je op zoek naar informatie!
Conclusie Google Lens
Een uitgebreide blog over Google lens. Een app die veel mogelijkheden biedt waarvan ik denk dat je er veel aan zult hebben. Leuk, handig en interessant op vakantie, maar zeker ook in het gewone dagelijkse leven. Je kunt nu eenmaal niet alles weten, maar gelukkig kun je veel kennis bij je dragen in broekzak of handtas. En voor die dingen waarbij je toch wel wat hulp kunt gebruiken, bijvoorbeeld over het inzetten van Google Ads en Apps voor jouw bedrijf, kun je altijd contact met mij opnemen.
google.com, pub-8958212103084489, DIRECT, f08c47fec0942fa0